Ingrediënten
- 2 rode paprika’s, in grote stukken gesneden en zaadlijsten verwijderd
- 600 gram zoete aardappelen/bataten, geschild en in plakken van 1 cm dik
- 2 preien, in ringen en gewassen
- 250 gram courgettes, in dunne plakken
- 500 gram aubergines, in plakken van 1 cm dik
- 8 eieren, licht geklopt
- 2 el gehakte basilicum
- 130 gram geraspte parmezaanse kaas
- 200 gram hummus
- zwarte olijven, ontpit en gehalveerd
Bereidingswijze
Leg de paprika’s met het vel naar boven onder een hete grill, tot het vel zwart wordt en blaasjes vormt.
Laat ze afkoelen in een plastic zakje en haal het vel eraf.
Kook de zoete aardappel 4-5 min. tot ze beetgaar zijn.
Verhit 1 el olie in een diepe, ronde koekenpan (van 23 cm doorsnede) en fruit de prei en knoflook op matig vuur tot ze zacht zijn.
Voeg de courgette toe en bak alles 2 min. Haal de het mengsel uit de pan.
Verhit de rest van de olie en bak de aubergine in porties in 2 min. per kant goudbruin.
Bedek de bodem van de pan met de helft van de aubergine, vervolgens met de prei.
Bedek deze laag met de paprika, de rest van de aubergine en de aardappelen.
Meng de eieren, het basilicum, de kaas, wat peper en een flinke snuf zout.
Giet dit over de groenten in de pan. Verwarm het 15 min. op laag vuur, of tot het bijna gaar is.
Laat de frittata nog een paar minuten onder de grill goudbruin worden.
Laat het afkoelen en stort het op een schaal.
Snijd het in 30 carrés.
Leg er een lepeltje hummus en een halve olijf op.
Tips
In plaats van het geheel in de koekenpan af te bakken, zou je ook de laagjes in een ovenschaal kunnen opbouwen en overgieten met het eimengsel.
Een gokje qua oventemperatuur en baktijd: 180 graden, 20-30 min.
Dit recept is als borrelhapje bedoeld, maar het zou ook heerlijk als voorgerecht of lunchgerecht op een warme zomerdag smaken.
Neem het koud mee naar een picknick!
Aantal personen: 30
Bron: Boek Vega gerechten van Veltman Uitgevers
Lijkt me heerlijk !