Ingrediënten
- 5oo gram bloem, het liefst van het type ’00’ + extra om te bestuiven
- 2 tl zout
- een zakje gist, 7 gram
- 80 ml olijfolie + extra om te besprenkelen
- 250 ml warm water
- 3 takjes verse rozemarijn
- wat grof zeezout
Bereidingswijze
Zeef in een ruime kom de bloem. Voeg het zout en de gist toe. Giet de olijfolie en een groot gedeelte van het water erbij.
Ga zelf aan de slag met mengen en kneden, of gebruik zoals ik een keukenmixer als de KitchenAid.
Met de mixer kneed je het deeg zo’n 5 minuten. Met de hand zal het zo’n 10 minuten duren. Kneed dan tot het deeg elastisch is.
Voeg evt. meer water toe als het deeg te droog is.
Bestuif een bakplaat met bloem. Vorm van het deeg een bal en druk deze met je handpalm uit tot een hanteerbare lap.
Rol het uit tot een 20×30 cm formaat (ongeveer).
Dek het deeg af met een vochtige theedoek en laat het een uur rijzen op een warme plek.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Als het deeg in volume is verdubbeld, prik er dan met je vingers holletjes in. Steek in elke holletje een paar naaldjes rozemarijn.
Besprenkel met grof zeezout.
Bak de Focaccia ongeveer 30 minuten af, of tot het deeg goudbruin is.
Haal het brood uit de oven en besprenkel rijkelijk met olijfolie. Laat het iets afkoelen en snijd het dan in stukken.
Tips
Je kunt traditioneel rozemarijn gebruiken, maar varieer gerust met andere, harde kruiden als thijm.
Ik heb wat olijfjes in de holletjes erbij gedrukt. Ik kan me indenken dat het ook heerlijk is om stukjes kaas als mozzarella erbij te stoppen.
Of half zongedroogde tomaatjes. Kortom: laat je creativiteit gaan!
Aantal personen: 4-6
Bron: recept van Lorraine Pascale's "baking made easy"