Dit nieuwe recept, ter ere van ‘Decadente dinsdag’, bewijst dat decadent helemaal niet altijd uit veel of dure ingrediënten moet bestaan.
Ik geloof in een paar, kwalitatief goede, ingrediënten die samen gewoon hartstikke goed smaken. Zelf kies ik het liefst voor seizoensgerichte en biologische producten, juist omdat ze in het betreffende seizoen níet duur zijn én de beste smaak hebben kunnen ontwikkelen.
Mijn moestuin staat momenteel aan het begin van het rijpen van het gezaaide groenten en fruit. Gisteravond haalde ik samen met mijn 3,5 jaar oude zoontje wat roodschillige aardappelen uit de grond en besloot daar vandaag een lekkere salade van te maken.
Dat is alvast een gratis begin van de maaltijd!
Wist je trouwens dat je aardappelen héél gemakkelijk (binnen) kunt telen?
Samen met de allerlaatste asperges van het seizoen en een rijpe avocado werd deze salade eenvoudig, snel en zó lekker…
Ingrediënten
- 1 kilo vastkokende aardappelen. Als het nieuwe aardappelen zijn kun je de schil er prima omheen laten zitten. Scheelt weer werk ;-)
- 1 klein potje crème fraiche
- 2 eetlepels mayonaise
- 4 eetlepels gehakte verse dille
- 2 eetlepels gehakte verse bieslook
- 1 eetlepel gehakte verse munt
- 2 bos-uitjes, in ringetjes (ook het groen erbij)
- 5 kleine augurkjes, grof gehakt
- 8 witte asperges, ‘kontjes’ eraf en geschild
- 1 rijpe avocado
- peper en zout naar smaak
- een half kropje kropsla, gewassen
Bereidingswijze
Doe de asperges in een wijde pan, met zoveel water dat ze net onder staan. Voeg een snuf zout en suiker toe en breng dit aan de kook. Laat ze zachtjes koken tot ze gaar zijn, in ongeveer 10-15 minuten. Zet het vuur uit en laat ze in het kookvocht staan.
Tijdens het koken van de asperges kun je ook alvast de aardappeltjes koken. Snijd ze in flinke blokjes. Ik noem het maar ‘hapklare brokjes’, hoewel dit als hondenvoer klinkt.
Jullie snappen wel wat ik bedoel, toch?
Zet ze in een pan nét onder water en voeg weer wat zout toe (een theelepel is genoeg). Kook ze beetgaar, wat afhankelijk is van het formaat waarin je ze gesneden hebt.
Gewoon na 5 minuten koken blijven proeven tot wanneer ze naar wens zijn.
Giet ze af en laat ze met het vuur uit even droog stomen.
Meng in een schaal de crème fraiche, mayonaise, verse kruiden, bos-ui, augurkjes en peper zout tot een saus. Meng hier de nog warme aardappeltjes doorheen.
Haal de asperges uit de pan en snijd ze in 4 stukken. Halveer de avocado, wip de pit eruit, pel de schil eraf en snijd het vruchtvlees in partjes.
Leg op de borden een paar blaadjes sla, schep hierop wat aardappelsalade en verdeel de avocado en 2 asperges hier overheen.
De paarse bloemetjes zijn trouwens bloemen van de bieslook. Dit smaakt vaag naar bieslook en ziet er vooral schattig uit.
Tips
- In de supermarkt zijn zakjes stoomaardappeltjes te koop. Vast niet zó lekker als mijn verse aardappeltjes uit de tuin, maar wel snel gaar.
- Een half gekookt eitje per persoon erbij zorgt voor extra eiwit en is ook erg lekker.
- Zonder asperges is de salade natuurlijk ook prima. Je kunt er doorheen doen wat jíj wil!
- De salade is goed van te voren te maken en te bewaren. Houd dat wel iets van de dressing apart en meng dit er vlak voor het serveren nog doorheen. De dressing trekt namelijk wat in de aardappels.
'Decadente dinsdag': aardappelsalade met avocado en asperge,
Aantal personen: 4
Bron: Eigen recept