Pruimen en amandeltaart

Nagerecht

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 200 gram koude boter, in blokjes
  • 300 gram bloem
  • 75 ml zure room

Voor de “frangipane”

  • 120 gram zachte boter
  • 150 gram fijne suiker
  • 2 eieren
  • 50 ml rum
  • 20 gram bloem
  • 200 gram gemalen amandelen
  • 20 rijpe pruimen, gehalveerd en ontpit

Extra

  • 1 eidooier
  • 1 el melk
  • roomijs

Bereidingswijze

Voor het deeg meng je de bloem, boter en een snufje zout tot het op broodkuimels lijkt. Dit kan ook in een food processor met de “pulse” stand.
Voeg de zure room toe en breng het deeg samen tot het een bal vormt. Verpak het in plasticfolie en laat het 20 minuten in de koelkast rusten.

Om de “frangipane” te maken mix je de boter en suiker met een mixer zo’n 5 minuten. Het mengsel moet dan licht en romig zijn.
Mix er langzaam aan de eieren één voor één door, dan de rum. Mix 1 minuutje door en spatel er dan de bloem en amandelen door.

Verwarm de oven voor om 190 graden.

Rol het deeg, op een met bloem bestoven werkblad, uit tot een cirkel van ongeveer 30 cm doorsnede en een 1/2 cm dik.
Rol de deeglap op de deegroller en rol het dan in een ronde ovenschaal of dichte taartvorm. Zet het deeg nog 20 minuten te rusten in de koelkast.

Bak vervolgens het deeg af in de oven, voor zo’n 25 minuten. Het deeg is dan wat gerezen.
Verdeel de “frangipane” over het deeg en leg de pruimen met de snijkant naar beneden erop.

Meng de eidooier en de melk en bestrijk met dit mengsel de zijkanten van het deeg mee.
Bak de taart nog zo’n 20-25 minuten af, tot de pruimen zacht zijn.

Tips

Bestuif de taart voor het opdienen met poedersuiker.
Serveer met roomijs.
Je zou de taart ook met ander fruit kunnen maken. Met peer is ook erg lekker!


Aantal personen: 8

Bron: Recept uit Waitrose Magazine

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Reageer op dit bericht

Webdesign door Admire Webdesign