Rabarbercake met amandelmeel, sinaasappel en witte chocolade

Picknick

Oh Goodie, wat een heerlijk excuus om vaak te bakken: onze rabarberplanten in de moestuin zijn ontplóft! Ik pluk de dikkere stengels om moes van te maken. De dunne, kleinere stengels zijn nog wat zoeter en malser, dus deze gaan door gebak heen.
Onderstaand recept is geïnspireerd op een recept van een mede-kookliefhebster, al heb ik wat aanpassingen gedaan. Het resultaat is zálig. Eens zien of ik zelfs rabarber-haters kan bekeren…

Ingrediënten:

225 gram boter, op kamertemperatuur
200 gram suiker, + 1 eetlepel extra
3 eieren, losgeklopt
1 theelepeltje vanille extract
rasp van één sinaasappelschil
200 gram zelfrijzend bakmeel
100 gram gemalen amandelen, ook wel ‘amandelmeel’ genoemd
4 dunnere rabarberstengels, gewassen en in stukjes van 2 cm gesneden
2 blokjes witte chocolade

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 170 graden, boven -en onderwarmte. Bekleed te bodem van een 21 cm doorsnede springvorm met bakpapier. Vet de zijkanten in met wat boter en bestuif met bloem.

Mix de boter samen met de suiker en het vanille extract luchtig. Giet er dan, tijdens het mixen, de eieren langzaam bij. Hierna ook de sinaasappelrasp. Mix tot het een homogene massa is.
Zeef het zelfrijzende bakmeel boven deze kom en spatel er doorheen. Daarna spatel je ook het amandelmeel erdoor. Als het beslag nog zó dik is dat het op je spatel blijft zitten, doe er dan wat eetlepels melk bij. Zoveel tot het beslag gemakkelijk van je spatel af valt.
Je kunt nu de rabarberstukjes er ook doorheen scheppen, maar je zou ook eerst de helft van het beslag in de vorm kunnen gieten, de rabarber erop strooien en dan rest van het beslag erop scheppen.
Bij de eerste opties strooi je als laatst de eetlepel suiker er overheen. Bij de tweede optie, strooi je de suiker over de rabarber heen.
Bak de cake zo’n 40-50 minuten, afhankelijk van jouw oven. Als de cake mooi goudbruin is en in het midden stevig aanvoelt is hij wel klaar.
Mocht de cake te donker worden, maar nog niet helemaal gaar zijn, dek deze dan af met wat aluminiumfolie en bak nog wat extra minuutjes. Gewoon blijven checken!

Zodra je de cake uit de oven haalt rasp je er de witte chocolade over. De chocolade smelt er direct op, en een beetje in, en wordt naarmate de cake afkoelt weer hard. Oh joy!

20130520-140057.jpg

Rabarbercake met amandelmeel, sinaasappel en witte chocolade, 8.0 out of 10 based on 6 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.0/10 (6 votes cast)

Reageer op dit bericht

Webdesign door Admire Webdesign