Ter ere van de eerste verjaardag van ons zoontje, besloot ik een bananencake te bakken. Gewoon, omdat hij zo dol op bananen is, en omdat een vochtige cake lekker lang “vers” blijft. Handig dus. De cake viel erg in de smaak, bij jong en oud! De decoratie is een afbeelding van “Thomas the train”, omdat zoonlief Thomas heet. Ik heb deze van fondant gemaakt.
Ingrediënten
- 525 gram zelfrijzend bakmeel
- 1,5 theelepel “bicarbonate of soda” (natrium bicarbonaat)
- 3 theelepels “mixed spice”
- 260 gram lichte basterdsuiker
- 6 eieren
- 300 ml zonnebloemolie
- 3 bananen, geprakt
- 150 gram ananas, fijn gesneden
- sap en rasp van 1,5 sinaasappel
- 150 gram walnoten, grof gehakt
Voor de vulling en topping
- 400 gram mascapone
- 200 gram poedersuiker
- sap en rasp van 1 sinaasappel
- 50 gram bananenchips
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 175 graden. Beboter, en bestuif met bloem, 2 ronde bakvormen, met een doorsnede van 23 cm.
Leg op de bodem van de vormen een passend stuk bakpapier.
Zeef het bakmeel in een grote kom, samen met de bicarbonate of soda, de mixed spice en de suiker.
Klop de eieren samen met de olie tot een egaal mengsel. Roer dit door de droge ingrediënten en voeg de bananen, ananas, sinaasappelsap -en rasp en walnoten toe. Roer even goed door tot alles goed gemengd is.
Verdeel het beslag in de 2 vormen.
Bak de cake 30-45 minuten, tot ze gerezen zijn en terug veren als je ze in het midden indrukt.
Laat ze 10 minuten buiten de oven in hun vorm iets afkoelen. Haal ze daarna uit de vormen en laat ze zo op een rooster volledig afkoelen.
Klop de mascarpone los, samen het sap en de rasp van de sinaasappel. Voeg geleidelijk de poedersuiker toe, zodat het een smeuïge, glanzend smeersel wordt.
Leg 1 helft van de cake, met de bolle kant naar beneden, op een mooie taartschaal. Verdeel de helft van de mascarpone hierop en leg de andere cake, met de bolle kant naar bóven, erop.
Smeer de andere helft van het mascarponemengsel erop. Doe dit niet te netjes, gewoon lekker zwierig. Dat staat zo mooi “home made”…
Strooi de bananenchips erover.
Tips
Bicarbonate of soda is een extra rijsmiddel wat vaak in Engels gebak wordt gebruikt. In Nederlands zelfrijzend bakmeel zitten al rijsmiddelen, maar ik voeg de bicarbonate toch altijd nog extra toe. Het maakt het gebak toch extra luchtig. Het is in Nederlandse supermarkten niet te koop, maar grappig genoeg verkoopt de apotheek het wel onder de naam natrium bicarbonaat. Vraag naar het poeder.
Toen ik de cakes bakte waren ze na een half uur bakken al klaar. Ik kon het bijna niet geloven, maar ze waren écht gaar! Waar het aan ligt weet ik niet: misschien door het fruit? Of doordat er geen boter, maar olie wordt gebruikt?
Om te testen of gebak gaar is, steek een prikker in het midden en test of deze er droog uit komt. Of, druk met je vingers lichtjes in het midden van de cake en als deze terug veert kun je er ook van uit gaan dat het gaar is.
Aantal personen: 12-16
Bron: Aangepast recept uit BBC Good Food's "101 cakes and bakes"
Beste Laura,
Wat zijn de ingrediënten van de gebruikte fondant?
Ik ben namelijk opzoek naar een vegetarische variant (zonder gelatine dus) maar kan het zo 123 nog niet vinden op het web. Zie alleen dat gelatine vervangen wordt door Agar Agar, maar blijft dat lang genoeg stevig voor een (bruids)cake?
Heb jij wel een veggie variant? Of wellicht iemand anders die dit leest?
Alvast hartelijk dank!
Hoi,
Ik vrees inderdaad dat gelatine één van de noodzakelijke ingrediënten is, voor fondant.
Agar agar is tijdelijk een goede vervanging van gelatine, maar alleen als je hetgeen waar het in zit snel gaat op eten. Ik heb de ervaring met agar agar dat het weer snel het vocht los laat. Dan ligt je taart daar dus….in een plasje vocht…
Voor een compleet vegetarische taart zou ik dus niet voor fondant kiezen. Maar bv marsepein. Of een lekkere ‘icing’!
Mocht je op zoek zijn naar een professionele, feestelijke taart, ik hoor/lees leuke verhalen over
Rosie and the cupcake factory!
Succes ermee!
Hartelijk dank voor je snelle reactie en de goede tips!
Dan ga ik maar eens met marsepein aan de slag, want een bruidstaart in een plasje lijkt me niet zo feestelijk :-p
Mooi dat je er wat aan hebt. Als je marsepein gaat gebruiken moet de buitenkant van je taart wel goed droog zijn. Er mag bv geen vulling tegenaan komen, want ook marsepein is gevoelig voor vocht.
Ik weet niet of je veel ervaring hebt met taarten decoreren (ik trouwens niet veel hoor) maar er zijn veel websites te vinden met info, tips&tricks daar over.
Ben benieuwd naar het resultaat!