Echte, Engelse Scones

Nagerecht

Naar recept van mijn moeder

Ingrediënten

  • 225 gram bloem
  • 4 tl bakpoeder
  • 0,5 tl zout
  • 15 gram suiker
  • 50 gram boter
  • 150 ml karnemelk

Bereidingswijze

Verhit de oven op 230 graden voor. Laat een bakblik bekleed met bakpapier erin staan, zodat deze al heet wordt.

Doe de bloem, bakpoeder, het zout  en de boter in een ruime mengkom.
Wrijf met koele handen de boter snel door de bloem heen, tot het op broodkruim lijkt.
Voeg de suiker toe en meng snel.

Giet beetje bij beetje de karnemelk erbij, tot het deeg net samenkomt.
Vorm hier dan, zonder echt te kneden, een soepele, redelijk droge, bal van.Het zou kunnen dat je iets minder of meer karnemelk nodig hebt.
Gewoon op gevoel toevoegen of weglaten!
Deel de deegbal in 2 en leg deze op een met bloem bestoven werkblad. Druk het deeg plat, tot ongeveer 2 cm, met je handen. Of rol het uit met een deegroller.
Steek met een ronde uitsteekvorm, of een glas, met een diameter van ongeveer 5-6 cm de scones uit.
Doe dit met de andere helft van het deeg net zo.

Plaats de scones dan snel op de hete bakplaat en leg ze redelijk dicht tegen elkaar aan. Zo zullen ze elkaar “helpen” rijzen tijdens het bakken.
Bestrijk ze met de hand met wat melk. Dit geeft een mooi goudbruin kleurtje.
Bak de scones 7-10 min., tot goudbruin.
Laat ze op een rooster wat afkoelen en serveer ze dan direct.

Tips

  • de “key” bij het bakken van scones is: snelheid en niet echt kneden. Je brengt alle ingredienten net samen tot een deegbal. Meer niet.
  • bij het uitsteken helpt het om je uitsteker of glas even in bloem te dopen. Zo plakt het deeg er niet aan vast.
  • het uitsteken dient niet draaiend te worden gedaan. Gewoon rechtstandig duwen, zo rijzen de scones het best.
  • Varieer door het toevoegen van rozijnen/gedroogde cranberries/appel of maak ze hartig door kaas/zongedroogde tomaatjes/olijven toe te voegen! Laat dan wel de suiker uit het recept.
  • Serveer de scones met jam en lobbige slagroom. Kun je Clotted Cream krijgen? Helemaal “delicious”!
  • Hartige scones zijn lekker met gezouten roomboter.
  • Scones dienen zo snel mogelijk gegeten te worden. Na een dag worden ze droog en zijn ze niet lekker meer. Maar zeg nou zelf: dit recept is zo snel te maken, zoveel tijd heb je er niet voor nodig.
Echte, Engelse Scones, 7.3 out of 10 based on 9 ratings

Aantal personen: 12

Bron: eigen recept

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.3/10 (9 votes cast)

Reageer op dit bericht

Webdesign door Admire Webdesign