Appeltaart

Nagerecht

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 300 gram bloem, in een kom gezeefd
  • 200 gram boter, koud, in blokjes
  • 100 gram suiker
  • snufje zout
  • 1 ei, los geklopt
  • citroenrasp van 1/2 citroen

Voor de vulling

  • 1 kilo appels, bijvoorbeeld Jonagold, geschild en in kleine blokjes
  • 100 gram lichte basterdsuiker
  • sap van 1 citroen
  • 100 gram rozijnen, in een scheut rum geweld, weer uitgelekt
  • 1 tl kaneel
  • 3 el abrikozenjam
  • 100 gram amandelspijs
  • 100 gram noten. bijvoorbeeld walnoten/amandelen

Bereidingswijze

Vet een springvorm van 21 of 24 cm doorsnede in.
Meng voor het deeg de bloem, het zout en de citroenrasp, samen met de boter tot het op broodkruimels lijkt. Roer de suiker er door.
Voeg een gedeelte van het ei toe en meng tot er een samenhangende bal ontstaat. Voeg meer ei toe indien nodig.
Verpak de deegbal in plasticfolie en leg dit in de koelkast (zowieso een dag houdbaar).

Vermeng de appel met de citroensap, suiker, de rozijnen , de kaneel, de jam en noten door elkaar.
Verwarm de oven voor op 175 graden.

Neem 2/3 van het deeg en rol dit tussen 2 laagjes plasticfolie tot zo’n 0,5 cm dikte.
Pel de bovenste laag folie eraf en leg het op de kop in de bakvorm. Druk goed aan, ook aan de zijkanten. Verwijder het andere laagje folie.
Verkruimel het amandelspijs over de bodem en schep de vulling er op. Druk goed aan.

Rol weer tussen 2 laagjes plasticfolie de rest van het deeg uit, tot het groot genoeg is om op de bovenkant van de vorm te passen.
Leg het deeg er op (zonder de folie natuurlijk) en snijd het in een ruitjespatroon in.
Bestrijk met het restje van het ei en bak de taart een uurtje af. Of tot het deeg gaar en goudbruin is.
Laat iets afkoelen, verwijder de ring van de bakvorm en snijd er punten van.

Tips

Serveer met lobbig geklopte, echte slagroom. Of goed vanille ijs! Of…..los geklopte mascarpone met een vleugje vanille.
In de vulling kun je eindeloos variëren. Probeer eens gedroogde cranberries, i.p.v. rozijnen.
En vervang een gedeelte van de appels door peren. Ook heerlijk!

Appeltaart, 8.0 out of 10 based on 1 rating

Aantal personen: 10-12

Bron: eigen recept

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.0/10 (1 vote cast)

Reageer op dit bericht

Webdesign door Admire Webdesign