Ingrediënten
voor de vulling
- 4 grote kookappels (b.v goudreinettes), geschild, klokhuis verwijderd en in blokjes gesneden
- 6 stengels rabarber (niet te dik), in stukjes van 4 cm
- sap en rasp van de schil van 1 (onbespoten) sinaasappel
- 3 el suiker
voor de crumble/het deeg
- 150 gram bloem
- 100 gram gemalen amandelen
- 50 gram fijne havervlokken
- 150 gram koude boter, in blokjes gesneden
- 50 gram lichte basterdsuiker
- 50 gram rietsuiker
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden, hete lucht. Schep de appelblokjes, rabarberstukjes in een ovenschaal (ca. 28×20 cm, zo’n lasagneschaal-idee) en schep hierdoor het rasp en sap van de sinaasappel en de suiker. Zet opzij. Om de “Crumble” (kruimels) te maken, wrijf je de bloem en de boter samen tot het wat op broodkruimels lijkt. Dit gaat het best met je vingertoppen. Zorg dat de boter en bloem wel goed vermengd zijn. Knééd het in ieder geval niet, dan krijg je uiteindelijk geen krokante kruimels. Voeg het amandelmeel, beiden suikers en de havervlokken toe en meng het even kort. Verdeel dit mengsel over de appels en rabarber en bak 30-40 min. in de oven, tot de bovenkant goudbruin is.
Tips
Serveer de Crumble warm (of koud) met geklopte slagroom/ijs/of losgeklopte mascarpone met wat vanillesuiker. Ik serveerde er laatst zoete gecondenseerde kokosroom bij. Mierzoet, maar in een kleine hoeveelheid wel een lekkere tegenhanger van de zure rabarber. Varieer gerust met fruit van het seizoen! Peren, bramen en frambozen zijn in de herfst ook heerlijk. Net als perziken in de zomer.
Appel/rabarber Crumble,Aantal personen: 6-8
Bron: eigen recept