Vol van smaak met die heerlijke Oosterse kruiden!
Ingrediënten:
- Scheutje zonnebloemolie
- 200 gram langkorrelige rijst
- 1 prei, in ringentjes gesneden en gewassen
- 1 peen, geschild en in kleine blokjes gesneden
- 1 rode paprika, van de zaadlijsten ontdaan en in kleine blokjes gesneden
- 1 ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, geperst
- 1 tl komijnzaad, gemalen
- 1 tl korianderzaad, gemalen
- stukje verse gember, 2 cm, geraspt
- 4 el Ketjap Manis
- 2 el Ketjap Asin
- 1 tl sambal
- Zout en peper
Voor de pindasaus:
- Scheutje zonnebloemolie
- 1 teen knoflook, geperst
- 1 tl korianderzaad, gemalen
- 1 tl komijnzaad, gemalen
- stukje verse gember, 2 cm, geraspt
- 1 blaadje Djeroek Poeroet
- 1 el Ketjap Manis
- 1 tl sambal
- 3 el pindakaas
- 300 ml kokosmelk
- wat water
Bereidingswijze:
Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing in de verpakking gaar. Laat de rijst goed droog stomen. Dit gaat goed als je tussen de pan en de deksel een droge doek legt. Deze absorbeert dan de stoom en zo wordt de rijst mooi droog.
Verhit een scheutje olie in de pan. Fruit de ui, prei, paprika en wortel samen, tot ze zacht en zoet zijn. Voeg dan de knoflook en de specerijen toe en bak dit nog even tot alle aroma’s goed los komen. Blus dit geheel af met de Ketjap’s en de sambal.
Roer de rijst door de groenten heen en proef of er nog zout/peper en/of Ketjap bij moet. Zet het vuur uit en laat met de deksel op de pan gerust staan.
Om de pindasaus te maken verhit je weer wat olie in een pannetje.
Fruit de knoflook en de specerijen en voeg dan de kokosmelk toe.
Warm rustig door, laat niet koken, en voeg dan de pindakaas, Ketjap en sambal toe.
De saus zal nog iets verder indikken, tijdens het verwarmen, dus als het te dik lijkt voeg dan gerust een scheutje water toe.
Als de saus begint te borrelen is het klaar. Verwijder het blaadje Djeroek en proef of er nog zout en peper bij moet.
Tips:
- Maak er een complete rijsttafel van met
- krokant gebakken tofu of tempeh (lekker marineren in Ketjap, citroengras, komijn-en korianderzaad en knoflook)
- Cassavechips of Emping
- zoet/zuur groenten
- gebakken banaan met kokos
Vega Nasi ,
Aantal personen: 3
Bron: Eigen recept