Strüdel met paddenstoelen en kaassaus

Hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 200 gram pompoen, schoongemaakt en in blokjes van 2 bij 2 cm
  • 100 gram gemengde paddenstoelen, schoongemaakt en ik stukjes gescheurd
  • 75 gram kastanjes (makkelijkst zijn die uit een vacuumverpakking)
  • een paar takjes thijm
  • 125 gram filodeeg
  • een paar el sesamzaadjes
  • een klein kommetje olijfolie of gesmolten boter

Voor de saus

  • 20 gram bloem
  • 20 gram boter
  • ongeveer 200 ml room
  • 50 ml creme fraiche, voor warme gerechten
  • 50 gram geraspte Pecorino- of blauwaderkaas

Bereidingswijze

Fruit de ui en knoflook in een scheutje olijfolie. Voeg de pompoen toe en bak 5 minuutjes, tot deze iets zacht is.
Voeg een klontje boter toe en bak op hoger vuur, ongeveer 3 minuten, de paddenstoelen mee. Warm de kastanjes ook even mee.
Voeg ook thijm en zout en peper naar smaak toe. Zet de pan van het vuur.
Verwarm de oven op 200 graden voor.

Leg een blaadje Filodeeg op een met bakpapier bekleede bakplaat. Bestrijk dit met de olie/boter.
Leg zo de andere 3 blaadjes, stuk voor stuk bestreken met de olie/boter, op elkaar.
Plaats de vulling van de pompoen en paddenstoelen in het midden van de Filodeeg.
Vouw de zijkanten over de vulling heen en rol de Strüdel om zodat de naad naar beneden ligt.
Kerf de bovenkant een paar keer in met een mes, zoals bij een Strüdel hoort.
Bestrijk de Strudel met nog wat olie/boter en besprenkel met de sesamzaadjes. Wat grof zeezout erdoor is ook lekker.
Bak het ongeveer een half uurtje, tot het deeg goudbruin is.

Maak ondertussen de saus
Smelt rustig de boter in een pannetje met dikke bodem. Voeg de bloem toe en bak dit 2 minuutjes zachtjes.
Op wat hoger vuur, voeg de room beetje bij beetje toe, tot de saus dikker wordt en begint te binden. Voeg ook de creme fraiche toe, maar zorg ervoor dat de saus dan niet meer gaat koken, anders krijg je schifting.
Voeg de kaas, naar keuze, toe zodat deze kan smelten. Breng op smaak met peper en zout. Houd warm.

Snijd de Strüdel in 2 stukken en plaats deze op 2 mooie borden. Schenk wat kaassaus erover en plaats een takje thijm bovenop.

Als bijgerechten kun je kiezen voor wat lekkere winterse groenten, zoals spruitjes of lof. Groenten met een wat “aardse” smaak combineren erg lekker met de vulling van de Strüdel.
Omdat de pompoen en kastanjes al wat zetmeel-achtig zijn, lijkt aardappel niet nodig te zijn. Maar het mag natuurlijk wel!

Serveer met een simpele, groene salade met bv avocado erdoor.

Strüdel met paddenstoelen en kaassaus, 5.8 out of 10 based on 6 ratings

Aantal personen: 2-3

Bron: eigen recept

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.8/10 (6 votes cast)

Reageer op dit bericht

Webdesign door Admire Webdesign