Een kruidig en verwarmend gerecht. Ook gemakkelijk te maken als je voor veel mensen moet koken!
Ingrediënten:
200 gram couscous
boullion
olijfolie
50 gram rozijnen (of gedroogde abrikozen)
1 courgette, van zaadlijsten ontdaan en in stukjes gesneden
1 aubergine, in blokjes van 2×2 cm gesneden
1 rode paprika, zaadlijsten verwijderd en in blokjes gesneden
1 rode ui, in halve maantje gesneden
2 tenen knoflook, gehakt
1 blik tomatenstukjes (400 gram)
1 tl kaneel
1 tl komijnzaad, gemalen
1 tl korianderzaad, gemalen
1 tl paprikapoeder (als je hebt, ‘gerookte‘)
wat gehakte verse koriander en munt
250 ml volle yoghurt
1 el mayonaise
1 flinke teen knoflook, geperst
bosje platte peterselie, gehakt
peper en zout naar smaak
Bereidingswijze:
Verhit in een ruime pan, met dikke bodem, een scheut olijfolie. Bak hierin de aubergine rustig, tot dit zacht en redelijk gaar is.
Voeg dan de ui en knoflook toe. Fruit dit tot zacht en gaar.
Voeg dan de courgette en de paprika toe. Bak ook dit tot het zacht en gaar is.
Bak nu de specerijen even mee, tot de hele keuken heerlijk á la Marokko ruikt! Hierna mik je het blikje tomatenstukjes erbij en breng je alles rustig tot de kook.
Draai het vuur zacht, doe de deksel op de pan en laat rustig door pruttelen. Als je tussendoor tijdens het roeren merkt dat het wel wat droog wordt, doe er dan een scheutje water bij.
Doe de couscous in een schaal. Voeg de rozijnen of abrikozen toe. Giet de hete boullion (zo’n 200 ml, afhankelijk van de bereidingswijze op de verpakking) erop en dek de schaal af met een bord of stuk folie.
Roer de yoghurt, mayo, knoflook, peterselie en zout en peper door elkaar. Dit is je zelfgemaakte, frisse knoflooksaus!
Breng de groentensaus op smaak met zout en peper. Roer de couscous los met een vork.
Stapel de couscous in een grote, platte schaal op in piramidevorm. Leg de groentensaus er omheen. Strooi de gehakte koriander en munt er overheen.
Serveer met de knoflooksaus.
Tips:
- Maak deze maaltijd zo uitgebreid als je wil, met verschillende bijgerechten. Denk aan geroosterde amandelen over het gerecht. Pide of platbrood erbij. Een frisse salade van kikkererwten, komkommer, ui en sinaasappel.
- Leuk om in een originele Tajine te serveren
- Als er eten overblijft: meng het door elkaar en eet het de volgende dag koud als salade!
Noord-Afrikaans geroosterde groenten met couscous,
Aantal personen: 2-3
Bron: Eigen recept, gebaseerd op bestaande recepten
Lekker gerecht! Ik heb de paprika eruit gelaten en een zoete aardappel en een blikje kikkererwten toegevoegd. De zoete aardappel moet echt als eerst in de pan, ook in kleine brokjes, dan wordt hij goed gaar. De aubergine staat in het recept als eerste, maar ik zou beginnen met de ui en knoflook, dan de zoete aardappel en daarna courgette, dan de rest om en om. De aubergine werd nl ‘snotterig’ door te lang in de pan te hebben gezeten. De knoflooksaus maakt het echt af!
Ga dit zeker vaker maken!
Erg lekker, ik heb er zelf nog cashew noten aan toe gevoegd en iets meer kruiden gebruikt. Zeker een aanrader!
Voor hoeveel personen is dit gerecht?
Beste Lotte,
Als het goed is kun je onderaan zien dat het voor 2-3 personen is. Eerder drie, denk ik.
Eet smakelijk!
Hoi Laura of anderen,
Hoe lang laat je dit gerecht doorsudderen ongeveer?
Hoi Jay,
Het is afhankelijk van de groentensoorten die je gebruikt. De hieronder gegeven tip om de aubergine niet vanaf het begin mee te bakken kan ik wel waarderen. Hij wordt inderdaad erg zacht dan en daar moet je van houden. Ik persoonlijk wel, maar veel anderen mensen misschien niet.
Als je alle groenten hebt aangefruit en de saus erbij zit, gok ik op nog een kwartiertje sudderen.
Maar ik zou gewoon in deze tijd af en toe even prikken en proeven! Dan krijg je het zoals jíj het lekker vindt :-)
Eet smakelijk!
Wat een geweldig lekker en makkelijk recept. Ik heb behalve koriander en munt ook nog Feta over het geheel verkruimeld. Erg lekker.
Dit recept gemaakt, was lekker, maar de kruiden mogen wel verdubbeld, anders heeft het te weinig smaak. Verder toppertje .