‘Decadente dinsdag’: lasagne met aubergine

Hoofdgerecht

Lasagne is voor mij hét ultieme comfortfood.
In de winter heerlijk verwarmend, in de zomer extra smaakvol door de rijpe seizoens-groenten.

Ik smokkel een beetje door kant en klare ‘verse’ pastabladen en passata te gebruiken, maar compenseer dit weer door een romige bechamelsaus zelf te maken. Daar zit de decadentheid ‘m nou net in!
Toegegeven, het kost even wat tijd om te bereiden, maar ik vind het ‘t zeker waard.
Mijn zoontje van 5 fluisterde in mijn oor, tijdens het eten, “mam, zullen we dit élke dag eten??”.

Ingrediënten

Voor de groenten-saus:

  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, gehakt
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 rode paprika, in blokjes gesneden
  • 1 bakje vegetarisch gehakt (bijvoorbeeld tofu gehakt, quorn gehakt of van De Vegetarische Slager)
  • 2 eetlepels gedroogde Italiaanse kruiden
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • een fles passata, ongeveer 700 ml
  • 1 eetlepel suiker
  • peper en zout naar smaak

Voor de bechamelsaus:

  • 50 gram roomboter
  • 1 sjalotje, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • 1 grote eetlepel vol met bloem
  • ongeveer 500 ml melk
  • peper en zout naar smaak
  • een snufje, ongeveer een halve theelepel, nootmuskaat

Verder….

  • 2 aubergines, in de lengte in plakken van ongeveer 1 cm dik gesneden
  • 1 pak ‘verse lasagnebladen’
  • 1 bol mozzarella, in plakken

Bereidingswijze

Begin met het grillen van de aubergines: zet de gril van je oven voluit aan.
Bekleed dan een bakplaat met aluminiumfolie, vet dit in met wat olijfolie, en leg hier de plakken aubergine op.
Dit zal waarschijnlijk in 2x moeten.
Besprenkel de aubergines aan de bovenkant ook nog met wat olie en strooi er peper en zout over. Gril ze lichtbruin onder de gril in je oven.
Tussendoor even omdraaien. Leg de plakken op een bord en zet aan de kant.
Verwarm je oven voor op 180 graden en zet hier alvast een ovenschaal in.

Verwarm in een ruime pan, op gematigd heet vuur, een scheutje olie. Fruit hierin de ui en knoflook zo’n 5 minuutjes op zacht vuur. Roer regelmatig door.
Voeg dan de paprika toe en bak even een paar minuutjes op wat hoger vuur mee. Bak de tomatenpuree dan ook nog 2 minuten mee. Zo haal je het ‘zuur’ uit de puree.
De Italiaanse kruiden en paprikapoeders mogen er nu ook bij. Dit bak je kort mee en voeg dan de passata en suiker  toe.
Als dit heet is voeg je het vegetarisch gehakt toe.
“Huh” hoor ik je nu denken, “ze bakt dit niet eerst aan??”.
Nee, dit is niet nodig, want het gaart lang genoeg in de saus en zal alleen maar droog worden door het eerste aan te bakken.
Breng op smaak met peper en zout en zet het vuur uit.

De béchamelsaus maak je door in een sauspannetje de boter rustig aan te verhitten. Als het een beetje sist en borrelt voeg je het sjalotje en de knoflook toe.
Fruit dit even aan tot het zacht is, dit duurt meestal zo’n 4-5 minuten.
Bak de bloem mee, tot deze gaar is. Je kunt dit meestal goed ruiken! Het is niet de bedoeling dat de bloem bruin kleurt en dat het verbrand ruikt.
Gewoon 3 minuten op een gematigd vuurtje, rustig bakken.
Voeg dan scheutje voor scheutje de melk toe. Het vuur mag dan gerust wat hoger, want de melk moeten tegen de kook aan komen. Blijf goed roeren!
Als de saus even doorkookt dikt deze flink in. Voeg indien nodig wat meer melk toe.
Zet het vuur heel zacht, of uit, en voeg de nootmuskaat en  peper en zout naar smaak toe.

Lasagne + béchamelHaal je hete schaal (heet, heet, heet!!) uit de oven en schep een laagje groenten-saus op de bodem. Hierop wat plakjes aubergine naast elkaar, dan een paar schepjes bechamelsaus.Leg er een laagje lasagnebladen op en ga weer verder met de groenten-saus ect. ect. Probeer te eindigen met lasagnebladen en bechamelsaus.
Maak het af door er de plakjes mozzarella op te leggen en er nog wat peper overheen te draaien.
Bak een half uur in de oven, tot de bovenkant goudbruin is.
Laat even 5 minuten buiten de oven staan, het is toch gloeiend heet, dan wordt de lasagne iets makkelijker te snijden.

Tips

Ik heb aubergine gebruikt om de lasagne meer ‘vulling en bite’ te geven. Courgette zou ook kunnen en in de winter gebruik in een goed gevulde saus met wortel, venkel en bleekselderij.
Door verse kruiden, zoals oregano, thijm en basilicum te gebruiken, geef je de lasagne nóg meer smaak!
Serveer er een simpele, groene salade bij. Je kunt het voldoende voor meerdere personen maken door er ook nog wat knapperig stokbrood bij te geven, dan zijn de lasagne-porties iets kleiner.
In een restaurant proppen ze je eerste ook vol met stokbrood, zodat je genoegen neemt met een kleinere portie ;)

 

 

'Decadente dinsdag': lasagne met aubergine, 5.8 out of 10 based on 5 ratings

Aantal personen: 4-6

Bron: Eigen recept

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.8/10 (5 votes cast)

Reageer op dit bericht

Webdesign door Admire Webdesign