Mijn top 5 favoriet, vegetarisch broodbeleg

Wat eet ik graag op brood, als vegetariër?
Elke dag (pinda)kaas is natuurlijk wel een beetje saai….
Maar, wees gerust, er zijn veel lekkere smeerseltjes en creatieve ingrediënten voor op een (stok)broodje en toastje te bedenken!

  1. Appelstroop, oude kaas, rucola en walnootjes

    Ik besmeer, het liefst een dik plak meergranen brood, met wat roomboter en appelstroop. Dan gaat er een plakje oude kaas op, wat rucola en walnootjes.

  2. Hüttenkäse-“prutje”

    Mijn moeder maakte dit 20 jaar geleden al, toen nog nooit iemand van hüttenkäse of cottage cheese had gehoord. Ze serveerde dit tijdens verjaardagen met een stukje stokbrood, of als we soep met een broodje aten. Iedereen was altijd laaiend enthousiast!
    Voor dit prutje meng je een klein bakje hüttenkäse met 2 eetlepels mayonaise, 1 geperste teen knoflook (niet te zuinig), 3 eetlepels verse, fijngesneden bladpeterselie en peper en zout.
    Zonder mayo kan natuurlijk ook, maar dan smeert het wat minder lekker. En laten we eerlijk zijn: met mayo is natuurlijk gewoon lekkerder….
    Tussen 2 dikke plakken brood vind ik wat komkommer en tomaat erbij ook lekker fris.

  3. Humus

    1001 recepten van te vinden, maar ik maak ‘m zo:
    1 potje biologische kikkererwten (bijvoorbeeld van de AH) samen met 1 teen gehakte knoflook, een scheutje extra virgine olijfolie, een theelepel gemalen komijnzaad en een theelepel gemalen korianderzaad, sap van een halve citroen, 2 eetlepels geroosterd sesamzaad en 2 eetlepels water met een staafmixer malen.
    Voeg zoveel water toe dat de humus lekker smeerbaar wordt. Proef en breng op smaak met grof zeezout en versgemalen peper.
    Als je van kiemen en koriander houdt: smeer de humus op je broodje en beleg deze met wat gemengde kiemen en verse bladkoriander.

  4. Gegrilde groenten

    Een broodje gegrilde groenten doet je denken aan….Italië, Griekenland en zuid Frankrijk.
    Ideaal met groenten die je de avond ervoor op de BBQ hebt gegrild en nog over hebt!
    Snijd 1 courgette, 2 rode paprika’s en 1 aubergine in lange plakken. Bestrooi de courgette en aubergine met flink veel zout en laat dit dan in een vergiet uitlekken. Het zout onttrekt vocht aan de vruchten, wat de smaak intenser maakt.
    Spoel na een uurtje de aubergine en courgette af en dep droog.
    Besprenkel alle groenten met olijfolie, peper en zout. Pers 3 tenen knoflook en meng dit door de groenten.
    Je kunt naar eigen smaak nog verse kruiden toevoegen, zoals rozemarijn, thijm en oregano.
    Gril de groenten gaar op de BBQ of in de grillpan en beleg er een broodje mee.
    Heerlijk als het broodje ook nog eens met pesto besmeerd is!

  5. Vegetarische ‘ham/gebraden gehakt/worst’ met mosterd en zuurkool.

    Je denkt nu vast: ”ze is gek, dat mens van Vegetarisch Recept!”. Maar vertrouw me….het is een heerlijke combinatie.
    Ik vind een wit pistoletje besmeerd met mosterd en daarna belegd met een plakje vegetarische worst en een pluk rauwe zuurkool superlekker.
    Rauwe zuurkool is trouwens ook nog eens heel gezond.

Bron: Eigen recept

Reageer op dit bericht

Webdesign door Admire Webdesign