Over vegetarisme

Wat is een vegetariër?

Vegetarisme is de voedingswijze die zich kenmerkt door “het niet eten van vlees, vis, schaaldieren, gevogelte en insecten”. Mensen die deze voedingsregel in de praktijk brengen, worden aangeduid als “vegetariërs”.

Kan iedereen vegetariër worden?

Ik denk het wel. Hoewel de meningen hierover verschillen. Er zullen veel mensen zijn die zich afvragen of ook kinderen, ouderen of zieke mensen vegetariër kunnen zijn. Of dit ook voor hun gezond is.
Zolang je ervoor zorgt dat je goed, gevarieerd en voldoende eet lijkt mij het vegetarisme juist erg gezond.

Wat eet een vegetariër niet?

Een vegetariër eet geen producten waarvoor een dier is dood gemaakt. Zo laat je dan dus niet alleen vlees en vis uit je eetpatroon, maar ook niet-vegetarische kaas. In deze kaas zit namelijk stremsel, wat leb verkregen is uit de maag van een kalf. Maar ook gelatine. Hoewel gelatine van slachtafval is, is het nooit helemaal zeker of er niet speciaal een dier voor is geslacht. Afgezien van de ethische bezwaren, walgen veel vegetariërs ook nog eens van deze ingrediënten.

Is vegetarisch eten extra gezond?

Vegetarisch eten kan gezonder zijn.
Het ligt eraan hoe je eetpatroon eerder was. De meeste mensen die vegetarisch gaan eten, gaan ook bewuster eten.
Ze letten meer op de samenstelling van hun maaltijden en gaan soms ook meer bewust letten op de herkomst van de producten. Enkel het vlees uit je maaltijden weglaten is niet gezond. Op het internet zijn vele site’s te vinden die informatie over vegetarisch eten geven. De gerechten op deze site zijn ook goede voorbeelden van lekkere en gezonde vegetarische maaltijden. Natuurlijk is het niet gezond om elke dag een punt “Hemelse Chocoladetaart” te veroorberen….

Wat heeft vegetarisme met het dierenwelzijn te maken?

Alles.
Zolang wij vlees eten, zullen er dieren moeten worden gehouden en geslacht. Het houden van dieren is een verantwoordelijke baan. Het welzijn van de dieren ligt in de boers’ handen. Er zijn vast een hoop boeren die dit vak met liefde en respect uitvoeren. Dit zullen meestal biologische boeren zijn. Hiervan zijn er 1500 in Nederland.
Maar dat betekend ook dat er dus een hoop boeren zijn die volgens het bio-industrie principe vee houden.
Hierbij zitten er meer dieren bij elkaar in een stal of hok, zodat er meer winst te behalen valt. Als dieren dicht op elkaar zitten zijn ze meer vatbaar voor ziekten. Hierdoor zullen deze dieren vaker onnodig ziek worden en moeten worden behandeld met bijvoorbeeld antibiotica. Of, worden afgemaakt. Vaak kiezen mensen er om deze redenen voor om vegetariër te worden. Zij willen “niet meedoen” aan deze manier van omgaan met dieren. Zo’n 700.000 tot 1 miljoen Nederlanders zijn vegetariërs. Dat scheelt ruim 6 miljoen kilo vlees per jaar.

Wat heeft vegetarisme met het milieu te maken?

Ook heel veel.
Natuurlijk zijn er vele bronnen van milieuvervuiling. Maar vlees consumeren is zeker een hele belangrijke hiervan. Het houden van de dieren kost veel ruimte, energie in de vorm van water en elektriciteit en de dieren stoten veel afvalstoffen uit. Zoals mest en urine, maar ook het slachtafval wat verwerkt moet worden. De dieren hebben natuurlijk voeding nodig. Hiervoor worden granen en soja verbouwd, veelal in armere landen. Deze granen hebben ook weer water nodig en worden vaak met pesticiden besproeid. Het vervoer van zowel het voedsel als het vee is ook milieu belastend, juist ook omdat beiden van ver komen.


Webdesign door Admire Webdesign