Cheesecake met zomervruchten uit de oven

Nagerecht

Een heerlijk romige en zomerse cheesecake! Gebruik de lekkerste, rijpe vruchten die voorhanden zijn. Ga bramen of frambozen plukken en maak daarna deze zalige taart.

Ingrediënten

  • 175 gram Digestive biscuits
  • 75 gram boter, gesmolten
  • 175 gram zomervruchten naar keuze (bramen, bosbessen, frambozen en kersen zijn erg lekker in deze cheesecake)
  • 450 gram Mascarpone
  • 150 gram suiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • rasp van 1 biologische citroen
  • 4 los geklopte eieren

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 165 graden. Vet een springvorm van ongeveer 24 cm in met wat boter.Bodem met bramen

Maal de biscuits fijn in een keukenmachine. Ik heb geen keukenmachine, dus ik heb ze in een plastic zakje gedaan en met een zware deegroller ervan langs gegeven! Fijn na  een stress-dag….
Meng de gesmolten boter met de biscuitkruimels en meng het goed door elkaar.
Verdeel de vruchten over de bodem en zet de springvorm in de koelkast terwijl je de vulling maakt.

 

 

MascarponeMix de Mascarpone samen met de eieren, suiker, citroenrasp en vanille goed, zodat het een glad en romig mengsel wordt. Probeer het niet luchtig te mixen, want dat moet een cheesecake juist níet zijn.

 

 

 

 

 

 

Mengsel over bodem

Giet de mengsel over de bodem en bak de cheesecake ongeveer 60 minuten. Als je de vorm heen en weer beweegt mag het midden nog een beetje “wiebelen”. Dit gedeelte zal verder garen en opstijven als het afkoelt. Als je de taart te donker vindt worden, dek het dan af met aluminiumfolie en bak het zo nog even verder.

 

 

 

 

Klaar om te eten!Laat de cheesecake ongeveer 15 minuten in een uitgeschakelde oven, met de deur op een kier, afkoelen. Daarna laat je het nog verder op het aanrecht afkoelen en dan desgewenst serveren óf een nachtje in de koelkast voor een stevige taart.

Laat het dan wel weer op kamer temperatuur komen voordat je ervan gaat eten.
Om te serveren snijd je met een scherp mes langs de rand en maak je de springvorm los.
Leg er nog lekker wat verse zomervruchten op en bestuif met poedersuiker.

Tips

  • Ik heb Mascarpone gebruikt, maar gewone verse roomkaas kan natuurlijk ook. Ik zal binnenkort eens experimenteren (of misschien wil één van mijn bezoekers dit wel ;-)) met kwark en ricotta. Ik vond de Mascarpone persoonlijk wel erg lekker in deze cheesecake. Het maakte de taart wat romiger en luchtiger dan roomkaas.
  • Ondertussen heb ik de 450 gram Mascarpone vervangen door 250 gram Mascarpone en 200 gram Almhof Volle Citroen Kwark. Héél erg lekker. Ik voeg ook nog steeds gewoon rasp van 1 citroenschil toe.
  • Voor een mooi gemarmerd effect heb ik wat bramen gepureerd, gezeefd en op het beslag in de vorm gedruppeld. Hierna heb ik met een prikkertje de druppels laten uitlopen, zo krijg je een mooi effect!
    Je zou dit ook met 3/4 van de bramen kunnen doen, i.p.v. hele bramen door het beslag heen, en de overige bramen er los bij geven om te serveren.
    Zo heb je geen ‘last’ van pitjes.
  • Je kunt de variëren in de biscuit keuze: chocolade koekjes, shortbread…wat je lekker lijkt!
  • De oventemperatuur en baktijd kan per oven verschillen. In het originele recept stond 180 graden en 40 min. Mijn cheesecake was rond die baktijd nog niet gaar genoeg en werd al donker aan de bovenkant. Even uitproberen dus.
Cheesecake met zomervruchten uit de oven, 7.2 out of 10 based on 9 ratings

Aantal personen: 12

Bron: Aangepast recept uit Rachel Allen's "Bake"

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.2/10 (9 votes cast)

Er zijn 6 reacties

  1. Calypso schreef op 15 augustus 2011 om 09:00 uur:

    Naar zo’n recept zocht ik! Ga ‘m vanmiddag maken met de bramen die ik gister heb geplukt….ben heel benieuwd!

  2. Calypso schreef op 15 augustus 2011 om 23:33 uur:

    En hij is heerlijk! Ik heb precies het recept aangehouden, inclusief oventijd; perfect!

  3. Laura schreef op 16 augustus 2011 om 08:59 uur:

    Ah, mooi zo! Geniet er lekker van!

  4. Germette schreef op 12 juli 2013 om 19:42 uur:

    Hij staat in de oven ben benieuwd!

  5. Radia schreef op 11 december 2013 om 18:38 uur:

    Mijn taartje is na een 50 min in de oven nog steeds waterig. Wat te doen??

  6. Laura schreef op 11 december 2013 om 19:09 uur:

    Ik las je vraag, over dat de cheesecake na 50 minuten nog niet gaat leek te zijn.
    Ik betwijfel of je er nu nog wat aan hebt, maar hoop dat het nog goed is gekomen!
    Voor een volgende keer: waren de eieren groot genoeg? Ik gebruik maat M of L.
    Waren de vruchten erg nat? Stond De oven op de goede stand? Elke oven verschilt wat, dus het zou kunnen dat jouw oven een volgende keer 5 of 10 graden hoger moet.
    Na 50 minuten nog niet gaar is op zich niet zo gek. Hij heeft zeker wel 60 minuten nodig en als het midden dan nog een beetje wiebelt is dit prima. Tijdens het afkoelen gaart dit midden dan nog net even door waardoor je uiteindelijk een gare cheesecake krijgt.
    Hopelijk heb je wat aan mijn reactie!

Reageer op dit bericht

Webdesign door Admire Webdesign